Benőtt köröm lézeres kezelése

A köröm benövése leggyakrabban a láb nagyujján alakul ki: a folyamat többféle okból is elkezdődhet, de leggyakrabban a köröm sarkainak helytelen levágására és a szűk, rosszul szellőző cipő hordására vezethető vissza. A benőtt köröm egyre inkább nyomni kezdi a közvetlen közelében elhelyezkedő szöveteket, ami vérzékeny sarjszövet képződéséhez és folyamatosan jelenlévő, fájdalmas gyulladás kialakulásához vezet. Bakteriális vagy gombás fertőzések is kialakulhatnak, amelyek tovább erősítik a gyulladásos folyamatokat. A köröm benövése tehát rendkívül kellemetlen tud lenni, és különösen akkor okoz sok bosszúságot, ha már sokadszorra kell a sebészetre mennünk emiatt. A Centrumunkban alkalmazott lézeres kezeléssel kiegészített sebészeti beavatkozás éppen ebben hozott újdonságot: a benőtt köröm kezelését elég egyszer elvégezni, ezután pedig már sosem lesz több problémája a korábban folyamatosan benövő körömrésszel.

Miért előnyösebb a lézeres kezelés, mint a hagyományos sebészeti beavatkozás?

Főként azért, mert ebben az esetben végleges megoldásról van szó. A benőtt köröm hagyományos, lézer nélkül végzett sebészi eltávolítása során is megvan rá az esély, hogy az érintett körömrész meggyógyuljon, az esetek egy részében azonban ismét benő a köröm, a műtétet így újra el kell végeztetni. Elég, ha az érzékeny területen nem jól vágjuk le benövésre hajlamos körömszélt és a probléma újra megismétlődik.

A lézeres kezeléssel kiegészített sebészi eljárás ezt a problémát küszöböljük ki teljes egészében. A hagyományos sebészi beavatkozással szemben itt nemcsak a benőtt körömdarab kerül kivágásra, hanem a köröm termelődéséért felelős sejtek is eltávolításra kerülnek a körömágyból a köröm kivágását követő lézeres kezelésnek köszönhetően. A benövésre hajlamos körömrész így soha többé nem tud újratermelődni, ezáltal pedig benőni sem.

Hogyan zajlik benőtt köröm lézeres eltávolítása?

A műtétet lidokainos helyi érzéstelenítés mellett végezzük: a benőtt körömlemezt először teljes hosszában kivágjuk, majd lézerfénnyel roncsoljuk el a körömágy azon sejtjeit, amelyek az eltávolított körömrész anyagát pótolnák. Lézerfénnyel roncsoljuk el továbbá a vérzékeny sarjszövetet és az egyéb, szintén gyulladt szövetrészeket is. Ezzel a későbbi bakteriális vagy gombás eredetű fertőzések ismételt előfordulását is meggátoljuk.

Milyen előkészítést igényel a benőtt köröm lézeres eltávolítása?

Az esetlegesen előforduló szövődmények elkerülése érdekében a műtét előtt ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az érintett végtagrész vérkeringése. Kezeletlen cukorbetegség vagy érszűkület fennállása esetén nem javasolt a műtét elvégzése, a sebgyógyulás folyamata ugyanis ezekben az esetekben nem zajlik le megfelelően. A vérkeringés ellenőrzésén kívül másra nincs szükség, a mindössze 20 perces műtét a legtöbbször azonnal elvégezhető.

Lehetnek-e szövődményei a benőtt köröm lézeres eltávolításának?

Abban az esetben, ha sem kezeletlen cukorbetegség, sem pedig érszűkület nincs jelen, a szövődmények esélye minimális. Ha a benőtt köröm miatt már komolyabb gyulladás alakult ki az érintett végtagon, akkor érdemes még fokozottabban betartani a műtét utánra javasolt teendőket, így a lehető legkisebb eséllyel marad jelen a műtétet követően is gyulladás, vérzés vagy fájdalom.

Milyen teendőim vannak a benőtt köröm lézeres eltávolítását követően?

A műtét után visszamaradó sebfelületet érdemes néhány napig kímélni, így például olyan cipőt választani erre az időszakra, ami kényelmes és jól szellőzik. 10-14 nap alatt általában teljesen begyógyul a seb, és megszűnik a területen korábban jelenlévő gyulladás.

Meg kell-e ismételni a kezelést?

Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a lézeres körömeltávolítást ismételten el kelljen végezni. Száz százalékosan nem zárható ki, hogy a körömágyban visszamaradjon néhány olyan sejt, amelyből újabb körömbenövés alakul ki, ez azonban csak nagyon ritkán történik meg. A lézeres kezelés egyszeri elvégzése után így csaknem minden esetben garantálható, hogy a korábbi, benövésre hajlamos körömrész soha többé nem fog Önnek problémát okozni.

A kezelés ára

Szakorvosi vizsgálat 29 500 Ft
Bőrgyógyászat – benőtt köröm végleges műtéti eltávolítása 1 oldal 40 000 Ft
Bőrgyógyászat – benőtt köröm végleges műtéti eltávolítása (további elváltozás/oldal) 35 000 Ft

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!