Anyajegyek műtéti eltávolítása plasztikai sebészeti minőségben

Az anyajegyek eltávolításának egyetlen, szakmailag is elfogadható módszere a sebészeti úton történő eltávolítás. A beavatkozást követően szövettani elemzés is készül, így biztosan fény derül rá, ha esetleg rosszindulatú elváltozás, melanoma volt jelen az anyajegyben. Ha a szövettani eredmény melanomát mutat, akkor újabb sebészeti beavatkozásra kerül sor a patológus által meghatározott biztonsági zóna betartásával, így minimalizálható az esélye, hogy az érintett bőrterületen daganatsejtek maradjanak. Az esztétikai célú anyajegy-eltávolításokat plasztikai sebész szakorvos végzi, a megfelelő kozmetikai eredmény így minden esetben garantálható.

A bőrnövedékek (anyajegyek, fibrómák stb.) egy része ugyan többféle módszerrel – fagyasztás, leégetés vagy lézeres kezelés – is eltávolíthatóak, anyajegyek esetében azonban szakmailag csak a sebészeti úton, szikével történő eltávolítás az elfogadható. Ennek az az oka, hogy az anyajegy-eltávolításokat követően szövettani vizsgálatra is minden esetben szükség van, ugyanis csak ezen a módon deríthető ki teljes biztonsággal, hogy nincs-e szó rosszindulatú elváltozásról, vagyis melanomáról. A lézerrel elpárologtatott szövetből azonban nem lehet szövettani mintát venni.

Hogyan zajlik az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítása?

Az eljáráshoz minden esetben helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Plasztikai sebész szakorvosunk az eltávolítandó anyajegyet egy keskeny – általában 2-5 milliméteres – ép szegély meghagyásával egészben távolítja el egy babérlevél alakú kimetszéssel. Ezt követően kerül sor a metszés miatt kialakult hámhiány összevarrására.

Az anyajegy szikével történő kimetszése a bőr felső rétegét és a bőr alatt elhelyezkedő zsírszövetet érinti: a beavatkozást követő szövettani leletből egyértelműen kiderül, hogy sikerült-e a teljes anyajegyet kimetszeni, illetve hogy ép szegéllyel történt-e a beavatkozás. Patológus szakorvosunk minden esetben jelzi, ha a műtét korrekciójára van szükség, például mert valamilyen okból nem sikerült a teljes anyajegyet eltávolítani, vagy ha kicsi volt a biztonsági szegély. Ilyen esetek csak igen ritkán fordulnak elő, így a legtöbbször egyetlen műtét is elegendő az anyajegy vagy anyajegyek megfelelő eltávolításához.

Milyen eredményt ad a metszést követő plasztikai sebészeti helyreállítás?

A hegképződés a hámot és irhát elválasztó úgynevezett bazális membrán sérülése miatt indul be, és mivel az anyajegyek csak a legritkább esetben terjednek ki kizárólag a bőr legfelső rétegére, teljes eltávolításukkor így a bazális membrán is mindenképpen megsérül. Heg nélkül tehát az esetek döntő többségében egyszerűen nem lehet operálni.

A hegesedés mértéke azonban – a megfelelő plasztikai sebészeti gyakorlat birtokában – ma már a minimálisra csökkenthető. A megfelelő módszerrel – szövetkímélő műtéti technikával – levett anyajegyek helye szép hegekkel gyógyul: optimális esetben csak egy hajszálvékony vonalas heg marad vissza a bőrön.

Előfordulhat, hogy a megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében bőrlebeny-forgatásra is szükség van: az eltávolított bőrdarabot ilyenkor egy másik bőrlebennyel pótoljuk, jellemzően az arcon vagy a homlokon végzett beavatkozások során.
A kozmetikai eredmény az eltávolításra került anyajegy helyétől is függ: az arc jellemzően nagyon szépen gyógyul, a hát, a gerincvonal vagy a dekoltázs területe – illetve azok a felületek ahol a bőr nagy mozgásnak, igénybevételnek van kitéve – pedig valamivel lassabban.

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy anyajegy eltávolítása?

Egy átlagos méretű, szabályos anyajegy sebészi eltávolítása többnyire nem tart tovább tíz percnél. A műtét előkészítésével és lezárásával együtt – egyetlen anyajegy eltávolítása esetén – az egész operáció maximum 20-30 percet vesz igénybe.

Ez az időtartam abban az esetben lehet ennél hosszabb, ha a már említett bőrlebeny- forgatásra is szükség van. Az arcon és a homlokon végzett beavatkozások mellett hölgyeknél a dekoltázs területén végzett műtétek során lehet még erre szükség, itt ugyanis nem kielégítő egy esztétikailag kevésbé szép eredmény, ami például még megfelelő lehet egy háton végzett beavatkozásnál.

Eltávolítható-e több anyajegy is egyetlen műtét során?

Egyetlen műtéti alkalommal több anyajegy is eltávolítható. Ilyen esetben maximum 3 anyajegy egy időben történő levétele javasolt.

Áraink

A beavatkozás díja az elváltozás típusától és méretétől függ. A megfelelő beavatkozás kiválasztása szakmai szempontok alapján történik.

Plasztikai sebészet szakorvosi konzultáció 12 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés 1 db 59 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés 2 db 115 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés 3 db 150 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés és lebenyplasztika 150 000 Ft
Szövettani vizsgálat 16 000 Ft / db

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!